Fondurile de investitii tintesc imobilele

Acasa > Forum > Stiri / Noutati > Fondurile de investitii tintesc imobilele
 1.  Postat de contabilitate septembrie 2006

  Romania a luat 5,4% din capitalul de 3,9 miliarde de euro alocat regiunii.
  Peste 212 milioane de euro au intrat in Romania in prima jumatate a anului, luand calea investitiilor imobiliare, rezulta dintr-un raport dat publicitatii de compania CB Richard Ellis (CBRE).

  Suma reprezinta 5,4% din totalul de 3,9 miliarde de euro atras de plasamentele in cartiere rezidentiale si in spatii comerciale si de birouri, inregistrat in Europa Centrala si de Est. Aproape 75% din acesti bani au fost alocati constructiei de spatii de birouri. In acelasi timp, s-a inregistrat o scadere a randamentului acestui gen de investitie, de la 8,5% - cat era la sfarsitul lui 2005 - la 7,8%.

  Cea mai mare tranzactie efectuata in Romania anul acesta a fost cea de achizitionare a cladirii Charles de Gaulle Plaza, de catre compania Accession Fund, pentru circa 80 de milioane de euro. Alte tranzactii importante au fost cumpararea imobilelor TGV Tower, Construdava Business Center si Millenium Business Center de catre Charlemagne Capital, pentru suma totala de 83 milioane de euro. In sectorul spatiilor industriale, cea mai mare suma a fost de 11 milioane de euro, platita de compania Helios Properties pentru proiectul Mercury Logistic Park.

  Transparenta scade randamentul investitiei

  Analistii CBRE sustin ca Cehia, Ungaria si Polonia au luat crema investitiilor din prima jumatate a anului, adica in jur de 79% din suma vehiculata pentru Europa Centrala si de Est - cu 8% mai putin ca in 2005. Surpriza acestui inceput de an a fost Rusia, care a acumulat 7% din capitalul total.

  Ca si in cazul Romaniei, cei mai multi bani au fost investiti in constructia de birouri, dar si de spatii comerciale. Si aici, randamentul pentru spatiile de birouri clasa A a fost mai scazut, tinzand sa se apropie de mediile din vestul Europei.

  Reducerea randamentului se produce pe masura ce aceste piete se maturizeaza si devin mai transparente, sustin analistii Richard Ellis. In prezent, randamentul investitiilor in Europa Centrala si de Est se situeaza intre 5,75% si 10% - in cazul birourilor - si de la 6,50% la 11,7% pentru spatiile comerciale. Pana la sfarsitul anului, expertii estimeaza pentru Europa Centrala si de Est o cifra a investitiilor de 7 miliarde de euro.


  Topul investitorilor  Cei mai tari sunt si in Romania

  Investitorii austrieci si germani continua sa domine piata imobiliara, urmati de fondurile britanice. Potrivit studiului CBRE, peste 60% din fluxul de capital a venit din partea a zece investitori, care au realizat 19 tranzactii. Meinl European Land a investit 430 de milioane de euro in doua tranzactii, Immoeast - 386 de milioane de euro in cinci tranzactii si Equest - 328 de milioane de euro in patru tranzactii.

  In Romania, Immoeast va investi 130 de milioane de euro in doua ansambluri: Jandarmeriei Office si Jandarmeriei Rezidential. Meinl European Land a intrat in tara in 2004, achizitionand Militari Shopping Center pentru 20 de milioane de euro, si intentioneaza sa continue investitiile in proiecte comerciale. In acelasi timp, Equest a achizitionat deja un spatiu de birouri cu 7 milioane de euro si mallul din Iasi, intentionand sa investeasca si in alte centre comerciale.

  Sursa:Evenimentul Zilei