Dezvoltarea firmelor mijlocii, o posibilitate de expansiune

Acasa > Forum > Stiri / Noutati > Dezvoltarea firmelor mijlocii, o posibilitate de...
 1.  Postat de contabilitate octombrie 2006


  Romania are nevoie de o politica economica care sa sustina in special firmele mijlocii, care sa ofere acestor firme posibilitatea sa participe la dezvoltarea economica, considera reprezentanti ai investitorilor straini, citati de Rompres si www.SMARTfinancial.ro.

  In prezent dezvoltarea economica a României se bazeaza pe consum si nu pe productie sau expansiune a sectorului industrial. "Prin dezvoltarea firmelor mijlocii ar putea sa se creeze o baza mai puternica pentru România pe termen mediu", a declarat pentru Rompres directorul general al Camerei de Comert Româno - Germane, Dirk Rutze.

  Reprezentanul investitorilor germani apreciaza ca dupa aderarea României la Uniunea Europeana, prin concurenta salariala, vor creste si costurile cu forta de munca, si de aceea va fi nevoie de oameni calificati.

  "România este una din multele tari în care exista oameni harnici si forta de munca ieftina, în comparatie cu Germania. Ea concureaza din acest punct de vedere cu China sau cu Ucraina. De aceea este important ca România sa-si etaleze posibilitatile nu numai prin publicitatea pe care si-o face în rândul investitorilor, dar mai ales printr-o politica educationala inteligenta, pentru a avea pe termen mediu oameni, personal la dispozitie care sa fie interesanti pentru investitori. Pâna acum România era interesanta pentru ca salariile erau la nivelul celor din China, poate putin peste. Pe termen mediu însa acest lucru se va schimba. Forta de munca din România se va scumpi", a adaugat Rutze.

  Domeniile de investitii cu cele mai mari premize de dezvoltare sunt, în opinia omului de afaceri, industria electronica, electrotehnica, prelucrarea metalelor, domeniul call-center, informatica, software, cercetare.

  Germania este unul dintre investitorii cu cele mai importante investitii în România, valoarea totala a acestora ridicându-se la 1,259 miliarde euro (locul 3, dupa Olanda si Austria), reprezentând circa 9,54% din totalul investitiilor straine directe. Cele aproape 13.000 societati comerciale cu capital german sunt prezente în aproape toate domeniile.

  Potrivit lui Rutze, investitorii germani sunt tot mai interesati sa investeasca în domeniul cercetarii în România. Acesta a dat exemplul concernului Infineon care a deschis în toamna anului trecut, la Bucuresti, un centru important de cercetare. Pe viitor si Renault, precum si alte firme mai mici, intentioneaza sa deschida un centru de dezvoltare si cercetare în domeniul automobilelor.  Sursa: Rompres & SMART financial - www.SMARTfinancial.ro ©