Ce sunt si cum se opereaza cu Contractele pe Diferenta

Acasa > Forum > Stiri / Noutati > Ce sunt si cum se opereaza cu Contractele pe Dif...
 1.  Postat de contabilitate octombrie 2006


  CFD este acronim pentru "Contract for Difference" (Contracte pe Diferenta). Acest instrument derivat a fost creat pentru a permite clientilor sa beneficieze de toate avantajele detinerii unei actiuni fara insa a o detine fizic.

  Cu alte cuvinte, investitorul nu poate sa inchida o pozitie CFD prin livrarea fizica a CFD-urilor: rezultatul tranzactiilor CFD o reprezinta diferenta de pret dintre momentele cumpararii si vanzarii. Diferenta poate reprezenta profit sau pierdere.
  Achizitionarea unui CFD este similara achzitionarii unui contract indice compozit. De exemplu, indicele compozit FTSE 100 este reprezentativ pentru primele 100 de companii din Marea Britanie.

  Daca ati achizitiona un singur contract FTSE si ar fi posibil sa intrati in posesia sa (fizica), in realitate ar fi nevoie de un numar de certificate de actiuni, in proportia corespunzatoare ponderii detinute de cele 100 de companii de varf din Marea Britanie. Ati putea detine astfel un sfert dintr-o actiune British Telecom, jumatate dintr-o actiune Vodafone etc.

  Problema este imediat vizibila: nu puteti tranzactiona cu fractiuni de actiuni. Concluzia este evidenta: la expirarea contractului, va trebui sa inchideti pozitia detinuta si sa incasati profitul sau sa va asumati pierderea. In esenta, acesta este si un contract pe diferenta.
  Tranzactionarea in marja - efectul de levier
  Posibilitatea de a tranzactiona sume de pana la 10 ori mai mari decat cea detinuta (in conditii normale) - este o facilitate care nu reprezinta o necesitate pentru toti investitorii. Insa, pentru investitorii agresivi (in special pentru speculatorii intra-day), pregatiti pentru asumarea unui risc ridicat, acesta facilitate este probabil cel mai important avantaj pentru un CFD.

  Saxo Bank ofera posibilitatea tranzactionarii in marja, la unul din cele mai reduse nivele pentru asemenea instrumente: cu o suma de 10.000 USD se pot cumpara CFD-uri in valoare de 100.000 USD, adica de 10 ori mai mare. Deasemeni, in calitate de investitor se poate alege un nivel mai mare sau mai mic, insa sub limita de 10 ori, in functie de riscul asumat.
  Pentru tranzactiile in marja, in orice moment valoarea fondurilor detinute in cont trebuie sa acopere minim 10% din expunerea pe CFD-uri.
  Tranzactiile cu CFD-uri sunt indicate pentru investitorii cu experienta pe piata bursiera, avand in vedere efectul de levier. Intotdeauna trebuie acordata importanta ridicata strategiei de management al riscului. Atat pierderile cat si castigurile acumulate pot ajunge la o valoare de 10 ori mai mare decat in cazul unor pozitii care nu apeleaza la efectul de levier. De asemenea, levierul se poate utiliza numai daca se doreste acest lucru.
  Costurile de finantare
  Un CFD este un produs care se tranzactioneaza in marja, iar cand se cumpara un CFD, trebuie tinut cont de faptul ca se imprumuta bani pentru a plati CFD-ul: trebuie platita dobanda pentru suma imprumutata, pentru fiecare zi in care este detinut un CFD, cost care trebuie luat in considerare in special la detinerea in portofoliu a unui CFD pe o perioada mai lunga de timp.

  Acest cost de finantare este perceput zilnic, dupa inchiderea pietei de tranzactionare, numai pentru pozitiile de cumparare.
  Daca se deschide si se inchide pozitia pe CFD in aceeasi sedinta de tranzactionare, nu se plateste / incaseaza dobanda.
  Costuri de tranzactionare
  Tranzactionarea CFD-urilor se face la cotatiile de cumparare / vanzare afisate in timp real (la cerere) pentru emitentul respectiv, prin intermediul platformei electronice de tranzactionare sau prin transmitere de ordin. Pentru tranzactii in valoare de peste 10.000 dolari (marja sau nu?) nu se percepe comision de tranzactionare.

  La tranzactiile sub aceasta valoare se plateste un comision de 10 USD pe tranzactie.
  Taxa de timbru
  Un avantaj al tranzactionarii CFD-urilor fata de tranzactionarea actiunilor este lipsa taxei de timbru perceputa pe unele piete. De exemplu, in Marea Britanie clientii sunt obligati sa plateasca o taxa de timbru in valoare de 0,5% din valoarea nominala a actiunilor tranzactionate.
  Deschiderea unei pozitii pe CFD
  O pozitie este deschisa printr-o tranzactie de cumparare sau de vanzare de CFD-uri:
   cumparare - cand cumperi un CFD se obtine profit in cazul cresterii cursului de tranzactionare
   vanzare - cand vinzi un CFD se va obtine profit in cazul scaderii cursului de tranzactionare.
  Inchiderea unei pozitii pe CFD
  O pozitie poate fi inchisa urmand una din urmatoarele variante:
   vanzarea volumului de CFD-uri care au fost cumparate anterior pe instrumentul respectiv
   cumpararea aceluiasi volum de CFD-uri care au fost vandute anterior, pe acelasi instrument
  Inchiderea partiala a unei pozitii se poate face cu o tranzactie de sens contrar (de vanzare daca am cumparat anterior sau invers) realizata insa cu un volum mai redus decat cel aferent tranzactiei de deschidere.

  Sursa : HotNews