Piata de capital, la inceput de drum

Acasa > Forum > Stiri / Noutati > Piata de capital, la inceput de drum
 1.  Postat de contabilitate octombrie 2006

  Articol de Andreea Ciobanu Analist financiar, Intercapital Invest.

  Pentru atingerea unor performante mai bune, BVB ar avea nevoie, in primul rand, de o structura de emitenti mai solida. Un adevarat succes a fost listarea Transelectrica, ce a animat bursa in vara.

  Bursa de la Bucuresti are un istoric destul de scurt si, chiar daca raportat la anii trecuti, piata de capital romaneasca a parcurs o parte din pasii necesari pentru a ajunge din urma bursele din jur, aceasta inca mai are un anumit drum de parcurs. Unul dintre cei mai importanti indicatori folositori pentru a evalua o bursa este valoarea tranzactiilor. De la o valoare infima a tranzactiilor in 1995 si circa 93 de milioane de euro, valoare inregistrata in 2000, sistemele BVB au cunoscut, in 2005, tranzactii totale in valoare de peste doua miliarde de euro, in anul 2006 dinamica fiind si mai buna; insa, comparativ cu tari ca Polonia, Cehia sau Ungaria, ce au aderat la UE in 2004, exista in continuare diferente semnificative.

  Astfel, piata noastra a cunoscut valori ale tranzactiilor de milioane de euro zilnic doar in ultimii doi ani, in timp ce pietele din tarile prezentate mai sus se bucura de astfel de valori de mai bine de sapte ani. Daca si performantele bursei si cadrul de reglementare a pietei ar constitui criterii de analizat in vederea aderarii la Uniune, atunci poate ca si acest domeniu ar constitui pentru Comisia Europeana un capitol la care ar trebui sa mai lucram. Pentru piata de capital romaneasca poate ar fi mai bine sa privim lucrurile din punctul de vedere al dinamicii acestei valori. Pentru atingerea unor performante mai bune, BVB ar avea nevoie, in primul rand, de o structura de emitenti mai solida. Un adevarat succes a fost listarea Transelectrica, ce a animat bursa in vara, ca valoare totala tranzactionata si pe cotatii. Este de asteptat ca noi astfel de initiative din partea statului sa antreneze si mai mult piata de capital in ceea priveste valoarea tranzactiilor si sa imbogateasca structura de emitenti.

  Totusi, lucrurile tind sa se miste relativ greu, emitenti ca Transgaz, Fondul Proprietatea, RomTelecom etc. fiind asteptati de mai mult timp la bursa, iar listarea lor intarziind si fiind amanata pentru anii urmatori. Un aspect important si sursa de randamente bune sunt investitiile straine. Ponderea lor in totalul valoric anual este destul de redusa, insa, o data cu aderarea, probabil acest lucru se va schimba - scaderea gradului de risc investitional al Romaniei urmand sa atraga mai mult capital strain.

  Pentru a demonstra aceasta ipoteza, am putea lua ca punct de plecare momentul dobandirii calitatii de membru NATO a Romaniei din anul 2004, ceea ce a dus la imbunatatirea imaginii mediului investitional din partea nerezidentilor americani, in acel an peste 25% din totalul achizitiilor facute de nerezidenti la bursa reprezentand tranzactii facute de acestia.

  Sursa: Capital