Angajatii au dreptul la zile libere de studii

Acasa > Forum > Stiri / Noutati > Angajatii au dreptul la zile libere de studii
 1.  Postat de contabilitate octombrie 2006

  Salariatii care vor sa-si continue studiile sau sa urmeze cursuri de formare profesionala au dreptul sa solicite angajatorului concedii. Daca angajatorul considera insa ca absenta salariatului de la locul de munca ar putea afecta activitatea firmei, acesta poate respinge cererea de concediu. Durata concediului pentru formare profesionala nu afecteaza durata concediului de odihna anual.
  Conditiile in care se acorda concediul de studii le-am aflat de la reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti. Salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala. Acest tip de concedii se pot acorda cu sau fara plata. Potrivit Codului muncii, concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai cu acordul sindicatului sau, dupa caz, cu acordul reprezentantilor salariatilor si numai daca absenta angajatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.
  Cererile se depun cu o luna inainteCererea de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa fie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa precizeze data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesionala.Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior. �n cazul in care in cursul unui an calendaristic pentru salariatii in varsta de pana la 25 de ani si, respectiv, in cursul a doi ani calendaristici consecutivi pentru salariatii in varsta de peste 25 de ani nu a fost asigurata participarea la o formare profesionala pe cheltuiala angajatorului, salariatul in cauza are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare. Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut de legislatia in vigoare se stabileste de comun acord cu angajatorul si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.

  Sursa: Libertatea

 2. dumitrascdan in urma cu 11 ani 4 luni

  sint student in anul II si prin contractul colectiv de munca la nivel de intreprindere avem dreptul la 3 zile concediu fara plata.As vrea sa va intreb daca concediul fara plata cerut pt. sustinerea examenelor pote fi trecut in alta categorie de concedii care se supun altor reglementari

 3. andreeamilitaru in urma cu 11 ani 3 luni

  am o intrebare: pe perioada concediului de studii, un angajat poate sa-si dea demisia??????? m-ar interesa si legea respectiva

 4. luiza in urma cu 11 ani 3 luni

  SE POATE LUA CONCEDIU DE STUDII SI PENTRU BACALAUREAT?Va multumesc

 5. geaninatrandafir in urma cu 11 ani 2 luni

  Am 2 servicii, lucrez in invatamant si intr-o institutie publica.Ma intereseaza daca beneficiez de concediu de studii in aceasta institutie.Mentiuonez ca aici functionez cu cumul, iar cartea de munca se afla in scoala.
  Va multumesc

 6. suciumihai in urma cu 11 ani 1 luna

  as vrea sa stiu daca la un cadru didactic de la o scoala generala se poate acorda concediu fara salariu pe o perioada de 4 ani, pentru studii, in ce conditii, ce temei legal, si ce obligatii are angajatul fata de aceasta institutie, adica nu este obligat sa se justifice ce studii a facut in acesti 4 ani?

 7. HurducasMacaveiFlaviu in urma cu 11 ani

  sunt student in anul III, sunt si angajat, beneficiez de dreptul sa particip la cursuri in timpul zilelor lucratoare, afecteaza concediul de studii, exista o lege, ordin regulament, cod, etc.?va multumesc anticipat.

 8. vadaslaszlo in urma cu 10 ani 11 luni

  sunt student la invatamint le distanta, si lucrez la o firma,ma intereseaza daca concediile de studii pot sa beneficiez partial, 1-2 zile, cu cate zile trebuie sa pun cererea pentru a mi se acorda, ma intereseaza si legea . Va Multumesc.

 9. BAXY83_DJ in urma cu 10 ani 9 luni

  MA POT INCADRA PE FUNCTIA DE iNSPECTOR DE SPECIALITATE (CADASTRU) AVAND IN VEDERE CA AM ABSOLVIT COLEGIUL PE DURATA DE 2 ANI(CADASTRU) SI SUNT ANUL 1 LA FACULTATEA DE IMBUNATATIRI FUNCIARE(SPECIALIZAREA CADASTRU)?.VA MULTUMESC ANTICIPAT SI ASTEPT UN RASPUNS CERT.

 10. Alexandru in urma cu 10 ani 9 luni

  Daca am avut concediu fara plata pe o perioada de trei luni acesta afecteaza cu ceva concediul de odihna si daca da cate zile mi se scad de la conediul de odihna ?

 11. DULGHERIUCRISTINA in urma cu 10 ani 8 luni

  am terminat facultatea in anul 2007 si acum sunt inscrisa la master anul 1 id.POSTUL PE CARE IL OCUP NU NECESITA STUDII SUPERIOARE SI AM FOST ANGAJATA DOAR CU DIPLOMA DE BACALAUREAT.IN CAZUL ACESTA POT BENEFICIA DE CONCEDIUL DE STUDII PT A IMI PUTEA SUSTINE EXAMENELE?

 12. Simona in urma cu 10 ani 8 luni

  Sotul meu este in ultimul an de facultate. As dori sa stiu daca are dreptul la concediu pentru studii, daca da, de cate zile lucratoare si care este legislatia care prevede acest lucru? Va multumesc.

 13. Simona in urma cu 10 ani 8 luni

  Sotul meu este in ultimul an de facultate. As dori sa stiu daca are dreptul la concediu pentru studii, daca da, de cate zile lucratoare si care este legislatia care prevede acest lucru? Va multumesc.

 14. alina76 in urma cu 10 ani 7 luni

  Sunt in ultimul an de facultate si sunt angajata.As dori sa stiu daca am dreptul la zile libere platite pentru sustinerea examenelor, si daca da la cate zile am dreptul.
  Va multumesc

 15. laura in urma cu 10 ani 4 luni

   vreau sa stiu daca am dreptul la concediul de studii pt examenul de bacalaureat

 16. StaniaElena in urma cu 10 ani 4 luni

  Sunt studenta in anul III, la zi si am inceput sa ma interesez in ce conditii se ofera concediu pntru sustinerea examenului de licenta. Unele firme acorda unui angajat permanent, O DATA in viata, o luna PLATITA pt sustinerea acestui examen. Este altceva decat luna neplatita oferita pt sesiuni. Vreau sa stiu daca intr-adevar este adevarat si daca se aplica la orice firma. Va multumesc.

 17. irina in urma cu 10 ani 4 luni

  sunt in ultimul an de facultate iar azi am aflat
  de sesiunea din sem al 2-lea care incepe saptama viitoare..sunt angajata cu carte de munca la o firma iar azi cand i-am anuntat ca vreau concediu pt studii mi-au spus ca asa ceva nu exista.as dori sa stiu ce sa putea sa fac in acest caz sa imi iau zile libere avand in vedere ca nu vorsa-mi dea concediu pt studii iar de odihna trebuia sa anunt cu o luna in urma.Va rog frumos sa-mi raspundeti cat mai repede posibil.va multumesc anticipat

 18. laura in urma cu 10 ani 4 luni

  Sunt in ultimul an de facultate si lucrez.Vreau sa imi i-au concediu pentru studii ca sa imi pot da examenele si licenta.As dori sa stiu daca am dreptul la concediu pentru studii, daca da, de cate zile lucratoare si care este legislatia care prevede acest lucru? Va multumesc.
  Va ros sa imi raspundeti cat mai repede posibil!

 19. julya in urma cu 10 ani 3 luni

  ESTE OBLIGATORIU ACORDAREA CONCEDIULUI DE STUDII DE CATRE ANGAJATOR UNUI SALARIAT CARE VREA SA-SI DEA LICENTA?
  Multumesc

 20. ioanabreaban in urma cu 10 ani 3 luni

  sunt in ultimu an de studii si as dori sa imi iau concediu pt studii.va rog sa imi spuneti care este legea sau articolul sau alineantul care imi permite sa imi iau concediu de studii.va multumesc

 21. FLORICICA-VOICUCORINA in urma cu 10 ani 3 luni

  lucrez in invatamant si am urmat o facultate printr-un program al ministerului inv si banca mondiala pt mediul rural.IN 27 iunie am licenta si din 15 iunie intram in vacanta dar d-na directoare refuza sa -mi dea dreptul de a beneficia de concediul meu de odihna in aceasta perioada .E legal?Pot cere concediu de studii platit pt ca nu am beneficiat niciodata de asa ceva ? In baza carei legi?Va rog sa-mi raspundeti urgent daca se poate!Va multumesc

 22. kostel in urma cu 10 ani 3 luni

  concediul de studii se poate lua si pt bacalaureta si sefii anuntati cu o saptamana inainte

 23. mioara in urma cu 10 ani 2 luni

  concediul de studii este platit?
  va multumesc

 24. catalin in urma cu 10 ani 2 luni

  sunt angajat de 4 luni ca agent vanzari in cadrul unei agentii de telefonie mobila. Am dreptul la concediu de studii si care ar fi conditiile?
  va multumesc

 25. negoescumimi in urma cu 10 ani 2 luni

  Sunt angajata la dgfp am urmat 3 ani de facultate la invatamint la distanta doresc sa iau concediu de studiu pt pregatirea examen licenta.Cite zile se acorda,precum si daca sunt remunerate.Va multumesc

 26. miky_steluta in urma cu 10 ani 2 luni

  as vrea sa stiu daca la un cadru didactic de la o scoala generala se poate acorda concediu de studii fara salariu pe o perioada de 2 ani, in ce conditii, ce temei legal, si ce obligatii are angajatul fata de aceasta institutie, adica nu este obligat sa se justifice ce studii a facut in acesti 2 ani? sau daca cei 2 ani se cumuleaza anilor de vechime in invatamant in vederea sustinerii examenului de definitivat....multumesc mult
  imi puteti trimite un e-mail  va rog...

 27. veronica in urma cu 9 ani 11 luni

  Muncesc la un salon de infrumusetare si  sunt si studenta anul 3 la ID si as vrea sa stiu daca beneficiez de concediu pentruu studii.Va muultumesc.

 28. stoicaflavia in urma cu 9 ani 10 luni

  Sunt cadru didactic suplinitor de educatie plastica la o scoala din bucuresti si in acelas timp si masteranda in anul intai sectia pictura ,la zi.As dori sa stiu daca exista vre-o lege privind acordarea concediului de studii sau invoirea de la scoala pentru a participa la cursurile de la master.(macar o data pe luna). Ce as putea sa fac daca mi se suprapun orele de la scoala cu cele de la master?Am auzit ca exista o lege privind careia avem dreptul sa ni se acodre o zi libera pe saptamana pentru studii(master).Multumesc mult!

 29. Stan-Corneliu-Mihai in urma cu 9 ani 9 luni

  Salut.Sunt politist comunitar la sec 1 buc. am cerut concediu de studiu in vara lui 2008 , nu m-i s-a acordat , acuma vine sesiunea an 3 la drept  (zi ). daca nu m-i se acorda , ce pot face. Mentionez ca nu as periclita activitatea sectiei.

 30. AlexandruBelinceanu in urma cu 9 ani 8 luni

  Salut am si eu o problema incerc sa obtin un concediu de studi avand examenele in perioada 5.01.2009 pana 14.01.2009 Firma la care lucrez nu doreste sa imi aprobe cererea  motivand ca nu ar avea cine sa  imi tina locul. Ce pot face sa pot ajunge la examene ???

 31. durcheluciana in urma cu 9 ani 7 luni

  sunt insarcinta in 5 luni si lucrez la ofabrica de confecti sunt anul II la univ.spiru haret am dreptul la concediu de studi?

 32. MatheEva in urma cu 9 ani 6 luni

  sunt asistenta medicala la un spital si studenta la spiru haret la ID. am dreptul la concediu pentru studii ?platit sau neplatit? va rog sa-mi raspundeti urgent.

 33. RotariuMirela in urma cu 9 ani 5 luni

  Sunt salariata la o institutie publica si sunt studenta la o forma de invatamant superior la distanta si doresc sa stiu daca am dreptul la concediu pt. studii platit.
  Va multumesc!

 34. Andrei77 in urma cu 9 ani 5 luni

  Sunt angajat la stat si doresc sa imi iau concediu de studii,dar la personal a zis ca imi fara plata. Pot daca vor si cu plata ? Cine decide ?
  Multumesc.

 35. FILIPDANA in urma cu 9 ani 5 luni

  Sunt angajata de un an si 4 luni.Urmez studii postliceale si am 35 de ani.Pot beneficia de concediu fara plata pe doua-trei zile fara a face cererea cu o luna inainte?Sunt la invatamant de zi si nu stiu in ce data avem teste de evaluare.pot depune cererea cu maxim o saptamana inainte??

 36. Petrecristinel in urma cu 9 ani 3 luni

  Sunt in ultimul an de facultate si lucrez.Vreau sa imi i-au concediu pentru studii ca sa imi pot da examenul de licenta.As dori sa stiu daca am dreptul la concediu cu plata pentru studii, daca da, de cate zile lucratoare si care este legislatia care prevede acest lucru? Va multumesc.

 37. largeanukarina in urma cu 9 ani 3 luni

  sunt cadru didactic si as dori sa  beneficiez de concediu de studii platit intrucat frecventez scoala doctorala. Puteti sa-mi spuneti in ce conditii sa acorda concediu de studii platit?
  Multumesc.

 38. Nushu in urma cu 9 ani 3 luni

  Lucrez intro firma, nu vreau sa dau detalli, pe parcursul a doua saptamani am avut 3 zile fara plata pentru studii.E normal ca pe langa cele 3 zile fara plata sa imi taie si primele pe luna respectiva in proportie de 100% , pe motivul ca daca am 3 zile de concediu fara plata nu am participat indeajuns la activitatea firmei , iar pentru 3 zile sa pierd aproape 30% din salar?

 39. antonela in urma cu 9 ani 2 luni

  Sunt angajata de 2 ani ca bucatareasa la un spital din Romania si sunt in anul 1 la facultate ,doresc daca se poate sa-mi spuneti daca pot lua concediu de studiu cat sustin sesiunea cu sau fara plata, multumesc.

 40. sorina in urma cu 9 ani 1 luna

  sunt in ultimul an de facultate si as vrea sa imi iau concediul de studii dar am auzit ca sunt unele dezavantaje care sunt acestea?

 41. farcasgabriela in urma cu 9 ani 1 luna

  sunt asistenta medicala si am avut concediu de studii fara salar si chiar in luna aceea s-au livrat salariile de fidelitate iar eu nu l-am primit.imi puteti raspunde va rag de urgenta care ar fii cauza??? exista vreo legatura intre salariul de fidelitate si concediu de studii fara salar??? multumesc

 42. olariuelena in urma cu 8 ani 6 luni

  Buna ziua, sunt masternda in anul I si lucrez in cadrul unei firme si vreau sa stiu daca pot sa-mi i-au concediu pentru studii cu plata in perioada sesiunii?
  Va informez ca studiile pe care le fac ma ajuta in munca prestata la birou. VA MULTUMESC !

 43. ispasionut in urma cu 8 ani 4 luni

  pot sa cer inteprinderii sa lucrez numai schimbul 1 avand in vedere ca sunt la facultate dupamasa?

 44. Cristi in urma cu 8 ani 4 luni

  Eu sunt profesor si as vrea sa stiu daca am dreptul la o zi libera pentru a-mi termina studiile de masterat, fiind deja anul II. Multumesc!

 45. MunteanMircea in urma cu 8 ani 3 luni

  sunt profesor angajat pe perioada de un an. totodata sunt in anul II la masterat si as vrea sa stiu daca am dreptul la concediu de studii.  Va multumesc

 46. DascaluGina in urma cu 8 ani 2 luni

  Buna ziua.Sunt conservator muzeu si studenta anul III la Drept. In cazul in care directorul refuza sa-mi acorde timp liber pt. sustinerea examenelor, ce pot sa fac? Mentionez ca meseria mea nu necesita prezenta mea permanenta in institutie neavand, teoretic, legatura cu publicul, dar exista rea vointa si impunerea unor reguli fara nici un temei. Multumesc!

 47. AureliaDemeter in urma cu 8 ani 1 luna

  as vrea sa stiu daca pot sa iau 1 an concediu fara salar; lucrez in invatamant; mentionez ca am mai luat un an fara salar in 2001 2002
  Multumesc!

 48. Ioana in urma cu 7 ani 7 luni

  Buna ziua. M-ar interesa sa stiu daca angajatorul este obligat sa acord concediul de studii platit sau ramane la latitudinea lui?
  "n cazul in care in cursul unui an calendaristic pentru salariatii in varsta de pana la 25 de ani si, respectiv, in cursul a doi ani calendaristici consecutivi pentru salariatii in varsta de peste 25 de ani nu a fost asigurata participarea la o formare profesionala pe cheltuiala angajatorului, salariatul in cauza are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare"| - studiile trebuie sa fie in domeniul de activitate al firmei? multumesc

 49. dragos in urma cu 7 ani 4 luni

  buna seara,
  sunt angajat unei societati de 11 luni,am semnat un contract individual de munca si un act aditional in care angajatorul se obliga sa ma formeze profesional pe o durata de 6 luni,curs care ar costa 10.000 euro.mentionez ca acest curs nu mi sa facut pina acum si ca intentionez sa demisionez.in aceste conditii actul aditional devine nul?

 50. ionescuiuliana in urma cu 6 ani

  Pot lua concediu de studii si pt bacalaureat?