FONDURI PHARE& SAPARD: OPORTUNITATI DE FINANTARE

Acasa > Forum > Stiri / Noutati > FONDURI PHARE& SAPARD: OPORTUNITATI DE FINANTARE
 1.  Postat de contabilitate noiembrie 2006

  Campania de comunicare pentru programul PHARE CES, Proiectul "National campaign for information and publicity for Phare ESC", derulat de MIE in anul 2005, se apropie de final.  Comisia de monitorizare s-a intrunit vineri, 9 februarie, pentru a analiza rezultatele campaniei si raportul de evaluare intermediar. Rezultatele obtinute vor fi comunicate in cadrul unei conferinte de presa, impreuna cu rezultatele studiului privind gradul de incredere a publicului in institutiile care gestioneaza fondurile Phare.

  OPORTUNITATI EUROPENE
  Oportunitati de finantare

  Termene limita in luna februarie

  28 februarie

  IMM - Activitati specifice mediului rural

  SAPARD - Masura 3.4
  Finantator: Uniunea Europeana
  Solicitanti eligibili:
  - persoane fizice autorizate (producator agricol individual si proprietar individual de padure), asociatii familiale, societati agricole, societati comerciale cu capital integral privat (SNC, SCS, SA, SCA, SRL), asociatii fara scop patrimonial (non-profit) - numai pentru infiintarea si dotarea cercurilor de masini agricole, cooperative de consum si mestesugaresti.

  Activitati eligibile:
  - servicii agricole, turism rural, alte tipuri de activitati turistice, activitati mestesugaresti, acvacultura, alte activitati: sericicultura, apicultura, cultivarea si procesarea ciupercilor, procesarea fructelor de padure si de arbusti fructiferi, si a plantelor medicinale si aromatice, melci si broaste.

  Valoarea totala eligibila a proiectului trebuie sa fie intre 5.000 - 200.000 Euro, din care 50% contributie publica SAPARD si 50% contributie privata (co-finantarea obligatorie din partea solicitantului).

  Cererile de finantare se depun in fiecare luna, intre prima si ultima zi lucratoare a lunii, pana la ora 16.00, la Birourile Regionale de Implementare a Programului SAPARD (BRIPS).

  28 februarie

  IMM si cooperative de consum

  - imbunatatirea procesarii si marketingului produselor agricole
  SAPARD - Masura 1.1
  Finantator: Uniunea Europeana

  Sunt eligibile societatile comerciale cu capital 100% privat si cooperativele de consum. Prioritatile sunt imbunatatirea procesarii si marketingului in sectoarele: lapte si produse lactate; carne, produse din carne si oua; legume, fructe si cartofi; vinificatie si peste, cereale, seminte oleaginoase si sfecla de zahar.

  Proiectul trebuie sa fie amplasat in spatiul rural din Romania, sau in spatiul urban, numai pentru modernizarea capacitatilor existente. Au prioritate zonele geografice cu inalt potential productiv.

  Se acorda finantare intre 30 000 si 4 000 000 Euro, astfel:
  - pentru sectoarele lapte si produse lactate, carne, produse din carne si oua, legume, fructe si cartofi, vinificatie, peste si cereale - minim 50% contributie privata si maxim 50% contributie publica, din care: 75% contributia Comunitatii, 25% cofinantare nationala;
  - pentru sectoarele seminte oleaginoase si zahar - minim 70% contributie privata si maxim 30% contributie publica, din care 75% contributia Comunitatii si 25% cofinantare nationala.

  Perioada de depunere a cererilor de finantare este de aproximativ 30 zile calendaristice de la data inceperii sesiunii de proiecte la termenul limita de depunere a cererilor de finantare, ora16.00. Cererile de proiecte se lanseaza lunar iar termenul limita este aceeasi zi din luna urmatoare.

  28 februarie

  PFA, IMM - Investitii in exploatatii agricole

  SAPARD - Masura 3.1
  Finantator: Uniunea Europeana

  Sunt eligibili: producatori agricoli individuali - persoane fizice autorizate, asociatii familiale cu profil agricol, societati agricole, societati comerciale cu capital integral privat (SNC,SCS,SA,SCA,SRL).

  Se poate obtine finantare pentru proiecte de investitii in:
  1. Ferme de productie vegetala (culturi de camp, horticultura (din care floricultura 1,5%), viticultura, pomicultura, sere).
  2. Ferme pentru cresterea animalelor si pasarilor (ferme de vaci de lapte/bivolite, crestere si ingrasare de taurine, ferme de oi/capre, ingrasatorii de berbecuti, ferme de porci, ferme de pasari, alte ferme de crestere a animalelor si pasarilor).

  Beneficiarii trebuie sa fie proprietarii terenurilor sau sau sa aiba contracte de concesionare sau arendare pentru teren pe o perioada de 10 ani, sau de minim 5 ani in cazul altor tipuri de investitii care nu prevad constructii. Finantarea  nerambursabila nu va depasi 50% din totalul cheltuielilor eligibile. Vor putea fi finantate proiecte cu o valoare totala intre 5.000 - 500.000 Euro.

  Facilitati suplimentare:
  - pentru proiecte realizate de persoane pana in 40 de ani: contributia nerambursabila SAPARD este de 55% ;
  - pentru proiecte realizate in zonele montane: contributia nerambursabila SAPARD este de 60%;
  - pentru proiecte realizate in zonele montane de persoane sub 40 ani: contributia nerambursabila SAPARD este de 65%.

  Perioada de depunere a cererilor de finantare este de aproximativ 30 zile calendaristice, de la inceperea sesiunii de proiecte la termenul limita de depunere a cererilor de finantare, ora 16.00. Cererile de proiecte se lanseaza lunar
  iar termenul limita de depunere este aceeasi zi din luna urmatoare.

  28 februarie

  ONG, Administratie publica locala Programul multi-anual "Intelligent Energy-Europa (2003-2006)"

  Finantator: Comisia Europeana
  Programul sustine patru tipuri de activitati, prin 4 componente:
  SAVE - folosirea mai eficienta a energiei in constructii si industrie.
  ALTENER - surse de energie moderne pentru productia de electricitate si caldura si pentru integrarea acestora in sistemul energetic local.
  STEER - transportul de energie, noi surse de energie si modalitati de reinnoire a acestora, promovarea combustibililor ecologici si folosirea eficienta a energiei in transporturi.
  COOPENER - reinnoirea surselor de energie si cresterea eficientei energetice in tarile in curs de dezvoltare din Africa, Asia, America Latina.

  Solicitantii eligibili trebuie sa fie organizatii publice sau private cu domiciliul pe teritoriul statelor membre UE si tarile EFTA/EEA si tarile candidate. Solicitantii trebuie sa aiba un numar minim de parteneri:
  - SAVE, ALTENER, STEER: cel putin 3, din 3 tari diferite;
  - COOPENER: cel putin 2, din 2 doua tari diferite;
  - pentru agentii de management al energiei (actiunile tip 2): cel putin 2 autoritati locale sau regionale din 2 tari participante;
  - pentru actiunile de suport pentru evenimentele din domeniul energiei (SSE) (actiunile tip 3): 1 organizatie din tarile participante.

  Sunt eligibile 3 tipuri de actiuni:

  1. Actiuni generale (AG);
  2. Infiintarea agentiilor de management al energiei la nivel local si regional;
  3. Evenimente din domeniul energiei (SSE).
  Activitati finantate:
  - securitatea aprovizionarii pe piata interna, competitivitatea si protectia mediului, dezvoltarea standardelor si certificarea sistemelor;
  - crearea, extinderea sau reorganizarea structurilor si instrumentelor pentru dezvoltarea, planificarea si managementul
  energiei locale si regionale si dezvoltarea produselor financiare adecvate si a intrumentelor de piata;
  - activitati de informare, educare si training, promovarea si diseminarea bunelor practici;
  - diseminarea rezultatelor proiectelor si cooperarii cu statele membre prin retelele locale si internationale;
  - evaluarea impactului actiunilor si proiectelor realizate in cadrul programului;

  Bugetul estimat pentru COOPENER este de 5 mil. Euro, din care 4.97 mil. Euro pentru anul 2006. Contributia financiara a Comisiei este de maxim 50%. Pentru actiunea 3 suma maxima acordata este de 40.000 Euro.

  Termene limita:
  - pentru actiunile de tipul 1 - SAVE, ALTENER,
  STEER - 31 ianuarie 2006,
  - pentru COOPENER - 28 februarie 2006,
  - pentru actiunile tip 2 - 31 ianuarie 2006,
  - pentru actiunile tip 3 - 30 noiembrie 2005 si
  28 aprilie 2006.
  Informatii suplimentare:
  European Commission
  Intelligent Energy Executive Agency (IEEA)
  B 7 0/20 Mail service/archives
  B-1049 Brussels
  Belgium
  Email: tren-intelligentenergy@cec.eu.int
  http://www.europa.eu.int/comm/energy/intell
  igent/call_for_proposals/index_en.htm
  sau
  Catalina MELITA,
  Ministerul Economiei si Comertului
  Tel. 021 2111560
  Fax 021 2125023
  E-mail: cmelita@minind.ro


  Sursa : Euroactiv

 2. rebecca in urma cu 9 ani 1 luna

  buna,suntem din brasov si am avem un teren de 3000 mp la bod,langa brasov, in zona rurala.Si am vrea sa facem o mica fabrica de laplte  branzeturi si lactate.A vrea sa obtinem fonduri sapard si va rugam sa ne spuneti conditiile necesare.Va multulim pt intelegere si asteptam raspuns,Rebecca

 3. AndreiPrisecaru in urma cu 8 ani 8 luni

  Sunt in italia din anul1996,inpreuna cu sotia si feciorul,din anul 2001 am inceput constructia unei cabane din lemn ,in curtea casei vechi (pe care am restructurato ) in idea de a deadezvolta pe viitor un spatiu de cazare pentru turisti montani si cicloturism. Am reusit safinalizez la parter spatiul pt. sala de mese si spaziul pt bucatarie iar la etaj: 2 dormitoare cu living si balcon plus baia .Instalazia electrica si sanitara cu centrala termica tip semineu si instalazia de incalzire.Mar iteresa ce posibilitati as avea pt fondurile sapard pt a finaliza ceea ce am inceput si care este modalitatea de a obtine aceste fonduri ,ce sanse as avea?Va multumesc .
  P.S.-constructia am inceputo in loc Baia de Aries  jud. Alba , E posibilitate de extindere ica pt 2 camere la cabana si amenajat 3 camere la casa veche.