Piata de capital din Romania va avea in 2007 o lichiditate mai mare, dar randamentele mai mici

Acasa > Forum > Stiri / Noutati > Piata de capital din Romania va avea in 2007 o l...
 1.  Postat de contabilitate ianuarie 2007

  Piata de capital din Romania va avea in 2007 o lichiditate mai ridicata, dar randamentele oferite vor fi mai mici, considera analistii societatii de brokeraj KD Capital Invest, citati de Rompres si ziarul financiar electronic www.SMARTfinancial.ro, prin divizia sa specializata www.SMARTbank.ro.

  "In 2007, piata de capital din Romania nu va semana foarte mult cu cea din 2006 si acest lucru se va datora investitorilor institutionali care vor intra pe piata. Afluxul acestora va fi mult mai ridicat decat în perioadele anterioare deoarece noul statut de tara membra a UE va face sa fim perceputi în alta categorie de risc investitional. Consecintele vor fi, probabil, scaderea volatilitatii, cresterea lichiditatii si scaderea randamentelor", se arata in raportul anual de piata al societatii de brokeraj, realizat la finalul anului 2006.

  Tot din 2007, BVB va incepe sa tranzactioneze noi instrumente, largindu-si gama de operatiuni. Astfel, BVB intentioneaza sa introduca în 2007 vanzarea în lipsa, dar are de parcurs câteva etape procedurale. BVB va introduce totodata derivatele în sistemul bursier si deja a început testarea pentru cele cu suport pe indici bursieri.

  "In afara noilor instrumente, asteptam si noi emitenti pe bursa, mai ales în contextul noilor politici guvernamentale de a lista companiile detinute pe Bursa. Cel mai important emitent asteptat la Bursa din aceasta categorie este Transgaz, unde asteptam o evolutie foarte buna asemanatoare cu Transelectrica. De asemenea se doreste vânzarea unor pachete de actiuni la companiile listate, aflate în portofoliul AVAS", afirma autorii raportului, Radu Popescu-Buzeu si Virgil Livanov.

  Lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti a crescut cu 26,69 la suta în anul 2006 fata de anul anterior, fiind atins un volum mediu zilnic al tranzactiilor de 39,9 milioane lei. Valoarea totala a tranzactiilor în 2006 a fost de 9,89 miliarde lei, iar capitalizarea bursiera a ajuns la finele anului la 73,34 miliarde lei, în crestere cu 30,8 la suta fata de aceeasi perioada a anului 2005.

  Indicii bursieri si-au continuat evolutia pozitiva pe care s-au înscris în ultimii sase ani. Cele mai lichide societati, reunite în indicele BET, au crescut cu 22,23 la suta, iar indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI, a înregistrat un randament superior, de 32,41 la suta.

  Sursa: Rompres & SMART bank - www.SMARTbank.ro©